Kun osaat johtaa itseäsi - et eksy koskaan

27.05.2021

Jos multa kysyttäisiin tärkeitä elämäntaitoja opeteltavaksi, vastaisin yhdeksi taidon johtaa itseään. Aiheena tää on valtavan laaja, mutta se myös tekee siitä mielenkiintoisen kirjoittaa, koska näkökulmia voi olla useita. Rakastan tätä aihetta _erittäin_ paljon siksi, että näitä samoja oivalluksia voi hyödyntää kaikilla elämän osa-alueilla riippumatta siitä, mikä tavoitteesi on. Johtamisen taito ja kehittäminen vaatii paljon työskentelya mielen tasolla ja mä haluun auttaa sut alkuun.

Nyt kirjoitan aiheesta perustasolla siksi, että mun ajatusmaailman mukaan perusteiden hallinta on äärimmäisen tärkeetä, ennenkun tietoa kannattaa lähteä syventämään. Kokisin, että kutsuisin sut pelaamaan huojuvaa tornia, jos alottaisin heti syventävän vaiheen osuudesta ja siinä pelissä torni kaatuisi heti. Hauska peli, mutta eri foorumilla!

Eli nyt perusteisiin.

Itsensä johtamista on kyky tunnistaa omat vahvuudet ja kehityskohteet. Jotta voidaan tunnistaa näitä elementtejä, on jokaisen ensin opeteltava tuntemaan itseään.
Kun tiedän kuka olen, minne olen menossa ja miksi, opin tuntemaan omia vahvuuksia ja tilanteita, joissa voin vielä kehittyä. Usein keskitytään enemmän vahvuuksiin ja näiden hyödyntämiseen, mutta haluan nostaa yhtä tärkeäksi myös kehityskohteet. Se, että tunnistamme itsestämme kehityskohteita ei ole ollenkaan negatiivinen asia. Itseasiassa, näiden tunnistaminen ja olemassa olo on pelkästään positiivista! Ymmärrys omien kehityskohteiden tunnistamisesta antaa suoraan mahdollisuuden kehittää itseämme ja saada lisää vahvuuksia hyödynnettäväksi. Jos emme löytäisi näitä kohteita, olisi oppipolku itsensä kehittämisestä mahdoton toteuttaa. Haluan kiteyttää perusteet seuraavalla lauseellani:

"Itsensä johtaminen on tutkimusmatka itseeni, jonka suola ja aarre ovat oppi löytää vahvuuksia ja kehityskohteita itsestäni tekemisiäni ohjaaviksi voimavaroiksi".

Miten itseään johdetaan?

Konkretian tasolla on kolme peruspilaria, jotka auttaa meitä rakentamaan vankan pohjan kaikelle tekemiselle.
Käyn nyt läpi jokaisen näistä kohdista ja pyrin avaamaan tarkoituksia käytännön esimerkeillä.

1. TAVOITTEEN TAI PÄÄMÄÄRÄÄN LAATIMINEN

Hetki, josta kaikki lähtee. Kirjoitin aiemmassa postauksessani Nykytilanteen kirkastaminen on edellytys määränpäähän pääsemiseksi tärkeää asiaa tekemisen aloittamisesta. Suosittelen ottamaan hetken aikaa lukeaksesi myös tuon, sillä uskon että saat varmasti lisää tukea matkallesi!
Kun laadit itsellesi tavoitteen, on äärimmäisen tärkeää, että tavoite on mahdollisimman konkreettinen. Tätä en voi korostaa tarpeeksi. Annan esimerkin merkityksen kirkastamiseksi. Minun tavoitteeni on kehittää oman mieleni hyvinvointia. Tavoite on mielestäni merkityksellinen ja hyvä, mutta mistä tiedän konkreettisesti milloin olen siinä onnistunut? Asettamani tavoite tuollaisenaan on ylätasolla ja suurpiirteinen. Siihen on vaikea päästä, koska en tiedä tarkalleen miten voin onnistumistani mitata ja nähdä tämän kautta kehitystä. En myöskään tiedä mikä on päämäärä konkreettisesti tuossa tavoitteessa.
 
TAVOITTEEN KONKRETISOIMINEN mahdollistaa kehittymisen seurannan ja onnistumisen tunteen saamisen! Voisin itse konkretisoida tavoitettani esimerkiksi "Haluan panostaa unen laatuun ja näin kehittää mieleni hyvinvointia".

Nyt tavoite on mitattavissa oleva, voin seurata kehitystäni ja tiedän aina olenko kehittynyt. Tiedän myös, että olen saavuttanut tavoitteeni kun uneni on palauttavaa.

2. TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN

Tämä on äärimmäisen tärkeä taito itsensä johtamisessa. Toimintasuunnitelman tarkoitus on toimia mahdollistavana osana tavoitteeseen pääsyä. Kun olet laatinut tavoitteen, on aika ottaa hyödynnettäväksi omat vahvuudet ja kehityskohteet. Tämä kohta on myös tärkeä muistutus siitä, miksi on erittäin olennaista, että tavoite on konkretisoitu.
 
Jos jatkan havainnollistamalla omaa tavoitettani unen laatuun panostamisesta, voin laatia toimintasuunnitelman tukemaan tavoitettani esimerkiksi seuraavista askelmerkeistä:

  • • Vähennän älylaitteiden käyttöä illalla vähintaan tunti ennen nukkumaan menoa.
  • • Tuuletan makkaria iltaisin ja varmistan raikkaan ilmanlaadun.
  • • Käyn illalla kevyellä happihyppelyllä jne.

Tärkeintä tässä kohdassa on se, että toimintasuunnitelma on laadittu niin, että sen noudattaminen antaa sinulle enemmän kuin ottaa!
Epärealististen tavoitteiden ja suunnitelmien laatiminen ei vie eteenpäin, joten keskity luomaan polku, jonka etenemisestä oikeasti saat mielihyvää.

3. SITOUTUMINEN & KYKY NOUDATTAA LAADITTUA SUUNNITELMAA

Tämä on kaikista tärkein osa koko prosessia itsensä johtamisessa!
Mikään tavoite tai toimintasuunnitelma ei toteudu ilman sitoutumista. Tämä on samalla tärkein ja myös vaikein osa. Sitoutuminen ja kyky noudattaa toimintamallia koettelee aika-ajoin mielen vahvuutta ja siksi se on niin vaikea.

Sitoutumisessa sinä olet mahdollistaja
päämäärään pääsemiseksi.
Olen itse tehnyt lukuisia tavoitteita elämässä ja itseni kehittämisessä onnistumatta niissä, koska en ole sitoutunut riittävästi. Usein syy sitoutumattomuuteen on valheelliseen pohjaan luotu motivointikeino, ulkoinen motivaattori. Kannattaa lukea lisää motivaattorin merkityksestä aiemmasta postauksestani Haluan voida hyvin - mistä aloitan?
Jotta voit sitoutua 100%, sinun tulee olla laatinut tavoite ja toimintasuunnitelma itseäsi varten, sisäisten motivaattoreiden pohjalta. Jos et pysty sitoutumaan, joku edellä mainituista kohdista vaatii vielä palaamista.
 
Kun olet sitoutunut päämäärääsi ja tekemiseesi, koet onnistumisen tunteita ja saat matkallesi merkityksellisyyttä. Osaat johtaa itseäsi seuraavalle askeleelle, opit uskomaan itseesi ja omiin kykyihisi itsesi johtajana.

Esimerkiksi itselleni hyvin nukutun yön jälkeen paras palkinto on se, kun jaksan heti aamusta olla läsnä ja nauravainen. Sitä tunnetta haluaa vaalia. Pyrin jatkamaan itseni ohjaamista tekemisissäni niin, että tunne säilyy. Eli sitoudun jatkamaan ja johdan itseäni tiedostamalla saavutukset ja päämäärään.

Työkalu avuksi itsensä johtamiseen

Haluan antaa sinulle konkreettisen työkalun avuksesi itsesi johtamiseen ja se on itsensä reflektoiminen.
Käytännössä tämä tarkoittaa kykyä analysoida omaa tekemistä ja ottaa analysoinnin pohjalta saaduista oivalluksista oppeja mukaan osaksi arkea. Tämä on erittäin toimiva ja hyödyllinen tapa kehittää ja johtaa itseään!

Käytän tätä itse työssäni osana valmennuksia, eli pyydän valmennettaviani miettimään loppuyhteenvetona omia oivalluksiaan (selkeytyksenä, toimin palveluvalmentajana).

Miten hyödyntää reflektointia osana itsensä johtamista?

Pysähdy säännöllisesti miettimään omasta tekemisestäsi seuraavia tukikysymyksiä:

  • 1. Mitä opin?
  • 2. Mitä oivalsin?
  • 3. Mitä otan mukaani arkeen?
  • 4. Missä asiassa voisin vielä kehittää            itseäni?

Lupaan, että tämä auttaa sinua havainnoimaan onnistumisesi paremmin ja myös kirkastamaan suuntaasi kohti päämäärää.

Ainoa suunta, mihin voimme loputtomasti ja turvallisesti kasvaa, on sisäänpäin. Sieltä löytyy myös aika. Aikaa ei voi saada kiinni juoksemalla, vaan pysähtymällä.

- Mari Aulanko

© 2021 Blogi hyvinvoivaan mieleen ja itsensä kehittämiseen. Kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kaikki oikeudet pidätetään.
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita