5 keinoa vahvistaa mielen hyvinvointia

22.05.2021

Ennen kuin lähdet pohtimaan keinoja mielen kehittämiseksi, suosittelen lämpimästi tutustumaan aiempaan kirjoitukseeni Haluan voida hyvin - mistä aloitan?.
Haluan sinun saavan vinkeistäni maksimaalisen hyödyn.

1. LUO ITSELLESI VAIKUTTAMISEN KEHÄ
Vaikuttamisen kehä tarkoittaa keskittymistä asioihin, joihin voi vaikuttaa, voi vaikuttaa osittain tai ei voi vaikuttaa ollenkaan. Kirjoitin aiheesta myös Instagram postauksessani taannoin ja haluan avata tätä myös tänne.
Helpointa on aina syyttää tapahtuneista ulkoisia tekijöitä ja jäädä ulkokehälle, jolloin oma tekeminen on ollut pienimmässä keskiössä. Tämän kehän asiat vievät kuitenkin usein suurimman voimavaran ja horjuttavat mieltä. 
Rakentamalla oman vaikuttamisen kehän ymmärrät, että on olemassa muitakin kehiä ja juuri nuo kaksi muuta on niitä, joissa sinulla on valtaa vaikuttaa. Jos itse asiassa ei ollut vaikutusmahdollisuutta, voit aina vaikuttaa siihen miten suhtaudut ja miten lähdet asiaa työstämään.  

Piirrä paperille iso ympyrä, jossa on kolme kehää.

1. Ulkokehä, kapein niistä on alue, johon sinulla ei ole vaikuttamisen mahdollisuutta.
2. Keskikehä, hieman edeltäjäänsä leveämpi on alue, jossa voit vaikuttaa osittain.
3. Sisäkehä, suurin alue on alue, jossa sinulla on täysi valta vaikuttaa.

Mieti jokaiselle kehälle ajatus, jolla suhtaudut asiaan. Kun seuraavaksi kohtaat asian, johon et voinut vaikuttaa, miten suhtaudut? 
Huomaa, että suurin osa elämässä sijoittuu kehille 2 ja 3.
 

2. MÄÄRITTELE ITSELLESI, KUKA OLET JA KUKA ET OLET
Jos pyytäisin sinua määrittelemään itsesi yhdellä lauseella, miltä lause kuulostaisi?
Tämä on kysymys identiteetistä. Joskus ensimmäinen vastaus saattaa olla kaverilta kuultu määritelmä. Totta sekin varmasti on, mutta ei minun itseni määrittämä. 
On yhtä tärkeää selventää itselle myös mitä et ole.  Kun tiedät kuka olet ja et ole, pystyt rakentamaan oman identiteettisi varmalle ja vahvalle pohjalle. Tämä on edellytys mielen hyvinvoinnille.

Tukikysymyksiä pohdintaan
1. Mistä tulet?
2. Minne olet menossa?
3. Millainen ihminen olet nyt?
4. Millainen ihminen haluat olla?
5. Millaisen muistijäljen haluat jättää itsestäsi muille?
6. Mitä et ole ja mitä tekemisessäsi voisit vähentää? 

 

3. KESKITY KIITOLLISUUTEEN
Kolmen koon nyrkkisääntö. Kiitä, kehu ja kannusta niin itseäsi kuin myös muita. Kiitollisuuden opettelu on arvokasta sijoittamista itseensä. 
Kiitä itseäsi työpäivän päätteeksi siitä, mitä sait aikaiseksi. Kehu itseäsi lähtemisestä kävelylle tai tekemästäsi hyvästä ruoasta. Kannusta itseäsi kun huomaat, että jokin asia juuri nyt ei suju niinkuin olit ajatellut. 
Keskity arjessasi niihin pienimpiin asioihin, jotka yleensä tapahtuvat huomaamatta. Näitä voi olla esimerkiksi puolison keittämät aamukahvit, ystävän laittama viesti kuulumisten kyselystä, työkaverin hyvän huomenen toivotukset. Pysähdy miettimään miltä nämä asiat tuntuvat ja pyri tuottamaan sama olo myös vastapuolelle.   
 

4.  SISÄISTÄ AJATTELUTAPA: "VIERIVÄ KIVI EI SAMMALOIDU"
Itsensä kehittämiselle ei ole määrä- eikä eräpäivää. Kehitys loppuu tyytyväisyyteen.
Ajattele itseäsi kivenä, jonka vieriminen edustaa matkaasi kehittymisen polulla. Älä anna kiven pysähtyä, sillä jos pysähdyt etkä jatka vierimistä, loppuu myös kehitys. Sinulla on potentiaalia kehittää itseäsi aina lisää.  
Huomaa myös, ettei sinulla ole mikään kiire. Kiirehtimällä et ole nopeammin perillä. Vieri niin hitaasti, kuin tarve on.  

5. OPETTELE ARMOLLISUUTTA ITSEÄSI KOHTAAN
Kun kohtaat haasteen, jossa koet epäonnistumisen tunteita, pohdi myös armollisuutta. On tärkeää, että loputtoman itsensä ruoskimisen sijaan opettelee myös tuntemaan armollisuutta inhimillisyyttä kohtaan. Ihminen on erehtyväinen. 
Armollisuus mahdollistaa virheistä oppimisen ja nopeamman paluun takaisin onnistumisen polulle.  

© 2021 Blogi hyvinvoivaan mieleen ja itsensä kehittämiseen. Kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kaikki oikeudet pidätetään.
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita